Bøger og anmeldelser

Her på siden kan du læse om de forskellige bøger, som jeg har skrevet.

Søren Würtz

Løbetid (Gyldendal 1998)

Vitus er gymnasieelev og bor hos sin far, Øjenlægen, der er alene, fordi moderen er stukket af til Sverige med en billedhugger. En sommerdag slår Vitus ved et uheld en tennisbold højt over hækken og ind i naboens have. Da han sammen med sin kammerat david vil hente bolden, gør de et makabert fund. Kort tid efter males nabohuset kridhvidt og sælgers til en halvblind rigmand. Fra dét øjeblik ændres tilværelsen for Vitus, for han forelsker sig i rigmandens smukke datter, Patricia. Tilsyneladende er det en ganske almindelig sommer i en ung mands liv. Men intet viser sig at være almindeligt, hverken omgivelserne eller de personer, Vitus møder. Heller ikke hans familie. Og dog …

Anmeldelser

Ekstrabladet: “Gode Gud, giv os flere af den slags sprøjtegale jurister med ordentlig skrivekløe”.

Weekend-avisen: “Bogens absolutte højdepunkt, sommerferieafsnittet, der slapper helt af fra al epik og så at sige bare nyder vejret. Da er det godt at være i nærheden af Søren Würtz’ lysendes talentfuldhed. Mer’ ferie til den.”

Jyllands-Posten: “Læst som tidskarakteristik og tidskritik er den vellykket.”

Politiken: “Vitus’ virkelighed er tilstrækkelig symbolladet og uvirkelig til, at kronisk ukyld og forbandet ungdom træder frem som både klassiske og 1990’er-typisk, drømmende, søgende, seende, filmisk fortælling.”

Fyns Stiftstidende: “Søren Würtz holder balancen i sin debut om senpubertet og syndefaldets slapsticks.”

Kristeligt Dagblad: “Med sit sprog opbygger Würtz et univers, hvor mange besynderlige hændelser kan ske, uden at det forekommer urimeligt. Søren Würtz viser sig som en fremragende stilist, og udvikler en stilfærdig afpillet minimalisme, hvor hver enkelt sætning får rigelig tid til at klinge ud … romanen bliver stående som et ganske imponerende og egensindigt debutværk.”

Bibliotekscentralens lektørudtalelse: “Leif Panduro og Mette Thomsen er forfattere som dette fascinerende univers henleder tanken på. Samtidig er romanen en velskrevet generationsskildring, som kvalitativt kan måle sig med Bjarne Reuter.”

Bogen er præmieret af Statens Kunstfond uden ansøgning.

Søren Würtz

Det åbne vindue (Gyldendal 1999)

Adrian er en midaldrende, fraskilt tandlæge. Selv om han er en del af provinsbyens borgerskab, lever et aktivt liv og har to elskerinder, keder tilværelsen ham. Da det en nat ringer på døren, og hans søn står udenfor med en tung kuffert, er det tid til at løsrive sig fra fortiden og beslutte, hvordan tilværelsen skal fortsætte.

Anmeldelser

Jyllands-Posten: Fræsende veloplagt satire om den fraskilte tandlæge, der vælger vildskaben … Det er sproget, der bærer romanen. Det rummer elementer af en fanden-i-voldskhed og en respektløshed for, hvad dansklæreren sagde i sin tid … Læs bogen.  Den giver mange gode stunder.”

Alt for damerne: Søren Würtz’ anden roman er en lille samtidsroman om, hvordan vi mennesker evner bare at fortsætte de daglige vaner og gøremål, til trods for at det vigtigste i tilværelsen brydes op … Søren Würtz evner at beskrive, så udlængsel og frihed og måske undergang banker i hjertet på såvel fugl som mand.”

Ekstra-Bladet: “Replikkerne løber let, den ene skøre situation efter den anden. Det åbne vindue er god underholdning.”

Fyns stiftstidende: “Man genkender takterne fra debuten. Tempo og timing og gale streger, velskruet dialog og underliggende satirisk opkridtning af borgerskabets spillerum … Bare luk vinduet op og slip Würtz’ galskab ind.”

Nordjyske Stiftstidende: “En fornøjelse fra ende til anden, en lille, men herligt sprælsk fortælling.”

Kristeligt Dagblad: “Det er bruddene med læserens forventninger om, hvad der kan ske i et realistisk univers, der er romanens mest underholdende indslag. Som da den netop afdøde husholderske Mary pludselig begynder at blinke med øjnene … “

Bibliotekscentralens lektørudtalelse: “Søren Würtz skriver godt … en fin efterfølger til Løbetid.”

Søren Würtz

Antik (Gyldendal 2002)

Axel er antikvitetshandler med en lille kælderforretning. Der kommer ikke mange kunder, og en stor del af tiden venter han, mens han funderer og betragter de mennesker, der passerer ude på gaden. Deres ansigter kender han ikke. Fra kælderen er det kun benene, han kan se og nikke genkendende til.

Anmeldelser

BT: “Det er et finurligt lille stemningsbillede.”

Kristeligt Dagblad: “Søren Würtz skriver overbevisende og underholdende om erindringsrejse gennem kærlighed og smerte. Der er mange skæve vinkler, overraskende metaforik og morsomme indfald undervejs, og det gør ‘Antik’ til en læseoplevelse ud over det sædvanlige.”

Jyllands-Posten: “Søren Würtz nedtoner humoren til fordel for en mere foruroligende tone i sin tredje roman … Med sit spændstige sprog og fine dialoger kan han holde os vågne og på vagt. Vi er med fra begyndelsen til slutningen.”

Weekend-avisen: “Det er på denne skillelinje mellem den præcist reproducerede virkelighed og det, der ligesom uforvarende rækker ud over den, Søren Würtz som forfatter viser sig mest levende og lovende. En større historie – den må han gerne vove sig ud i næste gang. Talentet til den har han.”

Berlingske Tidende: “Det er et veludført trick, Würtz laver med os.”

Ekstra-Bladet: “Lun og melankolsk købehavnerroman. Er man et utaknemmeligt skarn, når man sidder og drømmer om et friere udspil fra denne lunerige, ærkedanske sprogmusikant?”

Bibliotekscentralens lektørudtalelse: “Atter har forfatteren skildret et hverdagsmenneske på en måde der er god at blive klog af.”

Ungdomsbøger

Søren Würtz

Tour de Teodor (Gyldendal 2004)

Teodor er 13 år og elsker at cykle. Han drømmer om en dag at deltage i Tour de France. Gerne med Sofie fra klassen på bagsmækken, hvis det kan lade sig gøre.
Sammen med vennen Kurt cykler han lange ture i det bakkede terræn uden for byen. Så er han også fri for at være hjemme i lejligheden, hvor han pirrelige storesøster roder med en ny kæreste, og hvor hans lillebror sidder foran computeren og skyder grønne mænd.
Men det hele begynder den dag, da Teodor kommer til at gå ind i svømmehallen uden badebukser på …

Anmeldelser

Fyns Stiftstidende: “Bogen er nem at komme igennem, fordi den er knaldhamrende sjov …”

Børn og bøger: “Velskrevet og morsom på sin egen underfundige måde …”

Jyllands-Posten: “Hvis man som kvinde har svært ved at forstå, hvor meget to små velplacerede hår kan betyde for en dreng, der er på vej i puberteten, så er Søren Würtz den rigtige at konsultere … Bogen er morsom og godt skrevet … Man kommer til at holde af Teodors pragmatiske holdning til verdenssituationen og sin egen i særdeleshed.”

Bibliotekscentralens lektørudtalelse: “Forfatteren giver et godt og personligt bud på en opdateret Birkeland-Reuter bog.”

Bogen er oversat til svensk med titlen “Tuffa tider, Teodor” (Berghs forlag).

Søren Würtz

Tag chancen, Teodor (Gyldendal 2009)

Hvor mange går i biografen kun iført underhylere? Det gør 13-årige Teodor på sin første date med Gertrud. Desværre.
Samtidig nærmer byens store årlige cykelløb sig, og efter råd fra vennen Kurt tager Teodor en stor beslutning. Det er dog ikke nemt at få succes, hverken hos tøserne eller på hjulene, men derfor kan man jo godt tage chancen!

Anmeldelser

Bibliotekscentralens lektørudtalelse: “Søren Würtz skriver nutidige børnebøger, der nedstammer direkte fra de mere eller mindre realistiske hverdagshistorier, fx. Bjarne Reuter, Dennis Jürgensen, Thøger Birkeland har skrevet i tidens løb. Sjove bøger er en mangelvare. Så derfor er det dejligt, at Søren Würtz kan skrive denne stribe rablende episoder om antihelten Teodor med appel til både smilebånd og lattermuskler.”

Udgivet med støtte fra Statens Litteraturråd.

Bogen er oversat til tysk med titlen “Chaot, 13, sucht normales leben.” (Cecilie Dressler Verlag)

Bidrag til andre udgivelser:

  • Novellen “Det går aldrig!” til antologien “Stjernekiggeren og andre noveller om livsværdier” (Gyldendal Uddannelse 1999).
  • En novelle til oplæsning i DR P1 omkring temaet “Det  evige liv” (DR 2001).
  • En fortælling til “Midtjyske fortællinger” (Region Midtjylland 2009).